Egy nem várt szankció is vezethet megoldáshoz csomagolási hulladék kérdéskörben?

Nem gondoltam, hogy igen. Büfé, étterem és szálloda tulajdonosként évek óta számos gasztronómiai rendezvény részesének mondhatom magam. Így volt ez 2021 nyarának egy ismert rendezvényén is. Annak a nyárnak, aminek még az elővigyázatosság és a korlátozások jegyében kellett eltelnie. Sajnos, csomagolási hulladékok tekintetében mi nem voltunk elég elővigyázatosak. Pedig kedves, baráti figyelmeztetést is kaptunk egyik standunknál. Nem hallgattunk emberünkre, akiről tudtuk, évtizedek óta csomagolási hulladékokkal foglalkozik. Hiszen az ország egyik legismertebb csomagoló üzemét működteti. Ellenőrzést kaptunk. Azonnal felfüggesztették standunk, éttermünk, büfénk és szállodánk működését is. A szankció részét pénzbírság is képezte. Tudtuk, jogosan. És most nincs idő tétlenkedni. Vagy tönkre megy a cég, vagy megoldást kell találni az égetően fontos kérdésre. Nem engedhettünk meg magunknak egy másodperc türelmi időt sem. Eszembe jutott barátunk és az ő intelmei. Azonnal telefont ragadtam és felhívtam. Pár perc és általa kezemben volt egy hatékony megoldás.

De mi lehet a megoldás kulcsa csomagolási hulladék esetében?

Torkomban dobogott a szívem, amikor barátom fogadta hívásomat.

– Tudunk pár percet beszélni? – kérdeztem

– Természetesen igen. – hangzott a válasz

– Emlékszel múlt alkalommal standunknál történő látogatásotokra és csomagolási hulladékokat érintő kérdésekkel kapcsolatos figyelmeztetésedre? – hebegtem

– Hogyne emlékeznék. – érkezett a nyugodt válasz. – De valami gond van?

– Igen. – feleltem komolyan, de határozottan.

– Mi történt?

– A csomagolási hulladékok nem megfelelő tárolása miatt bezáratták minden létesítményünket. Van valami megoldás a tarsolyodban?

– Hallottál már a papírtaxiról? – kérdezte

– Te most viccelsz velem, amikor tudod, hogy bajban vagyok? – kérdeztem vissza ingerülten

– Nem, komolyan beszélek. – felelte nyugodtan, de készségesen.

– Komolyan beszélsz? Kifejtenéd bővebben?

– Vegyétek fel a kapcsolatot a Duna Hulladékhasznosító Betéti Társasággal. Az ő berkeiken belül működik ez a szolgáltatás. Mi – bármilyen hulladékról legyen is szó – évek óta velük dolgozunk. Tulajdonosként csak ajánlani tudom őket!

– Köszönöm. Tudtam, hogy rád mindig számíthatok. Tanácsodnak megfelelően cselekszem. Legyen szép napod!