Iskolai papírgyűjtés

Az iskolai papírgyűjtés hagyománya évtizedek óta létezik. Ki ne emlékezne a jó hangulatú közös iskolai papírgyűjtés élményére?

Anélkül, hogy bármilyen politikai szemléletváltás témakörébe bonyolódnánk, nyugodtan kijelenthetjük, hogy kormányok jönnek-mennek, államformák változnak, de az iskolai papírgyűjtés örök hagyomány marad.

30-40 évvel ezelőtt a klímaváltozás és a környezettudatosság még nem kapott ekkora hangsúlyt, ennek ellenére az iskolai papírgyűjtés már akkor is fontos része volt a diákok társadalmi tevékenységének. Amióta a környezetvédelem ekkora hangsúlyt kapott, még fontosabbá vált ez az iskolai tevékenység.

Iskolai papírgyűjtés régen és ma

Az iskolai papírgyűjtés módja nem sokat változott az évtizedek során, a cél azonban valamelyest jobban körvonalazódott.

Régebben az iskolai papírgyűjtés egyetlen célja az volt, hogy az osztálypénz gyarapodjon, így az igazán szorgalmas osztályok költségesebb kirándulásokat is megengedhettek maguknak. Az általános iskolás kisgyermekeknek ez éppen elegendő cél volt ahhoz, hogy szorgalmasan róják papírgyűjtő köreiket.

Volt még egy fontos célja a diákok papírgyűjtésének, mely azóta sem változott. Meglehetősen erős versenyszellemet alakított ki egyes tanulókban, hiszen az osztályok közötti verseny, valamint a végeredmény kihirdetése óriási sikerélményhez juttatta a diákokat. Ez ma is fontos nevelési eszköz, mely teljes életeket befolyásolhat.

Napjainkban a környezetvédelem a legfontosabb célja az ilyen jellegű iskolai kezdeményezéseknek, melynek természetesen pozitív hozadéka az osztálypénz gyarapodása, valamint a versenyszellemre való nevelés.

A környezettudatosságra való nevelés

Természeti értékeink megóvása, a környezetszennyezés visszaszorítása napjainkban szemléletváltást követel, nemcsak a felnőttek, hanem a gyermekek részéről is.

A gyermekek kizárólag akkor képesek szem előtt tartani a környezetvédelmi szempontokat, ha ezt látják szüleiktől, valamint tevékenyen részt vehetnek benne.

Az iskolai papírgyűjtés egy olyan közösségi tevékenység, melynek pontosan ez a célja. Ezenkívül kellemes időtöltés, egy úgynevezett csapatépítő tréning gyermekeink számára.

Iskolai papírgyűjtés szervezésekor mindenképpen olyan céggel érdemes együttműködni, amely garantáltan gondoskodik arról, hogy a gyermekek által összegyűjtött papírhulladék valóban újrahasznosításra kerüljön.

A Duna Hulladékhasznosító Bt. pontosan ezt nyújtja az iskolák számára. Ha partnert keres, megtalálta!