Műanyag hulladék

A műanyag hulladék óriási probléma napjainkban, mivel hihetetlen mértékben termelődik a háztartásokban és a cégeknél egyaránt. Hová kerül ez a rengeteg hulladék? Mit tehetünk környezetünk védelméért?

Hozzávetőlegesen 70 évvel ezelőtt elkezdődött a műanyag gyártása, és azóta ez évről évre exponenciálisan növekszik. Jelenleg évente több száz millió tonna műanyag hulladékról beszélünk.

A problémát az jelenti, hogy a műanyag nem bomlik le (vagy csak rendkívül lassan). Elégetni nem lehet, hiszen égése során az egészségre és a környezetre káros anyagok szabadulnak fel.

A műanyag hulladék mennyiségének oka

Miért termelődik ilyen mértékű műanyag hulladék folyamatosan? Miért nem vetünk gátat a gyártásnak, ha ekkora problémát jelent?

A válasz egyszerű. A műanyag olcsó, könnyű, tartós, jól használható. Előállítása sokkal könnyebb, mint bármilyen más anyagé. Éppen ezért ilyen nagy rá az igény, annak ellenére, hogy ezáltal elképesztő tempóban amortizáljuk saját környezetünket. Élhetetlenné tesszük bolygónkat.

A leggyakoribb felhasználási területe a PET-palack, melyből több milliárd készül évente csak Magyarországon. A szelektív hulladék mintegy egynegyedét a műanyag hulladék teszi ki.

A negatív hatásokkal már a gyermekek is tisztában vannak. Miért nem csökkentjük akkor a műanyag-felhasználást? Mit tudunk tenni a gyártási mennyiség visszaszorításának érdekében?

Az egyéni felhasználás visszaszorítása az első lépés, ám nem elegendő. Mindenképpen szükség van a műanyag hulladék szelektív gyűjtésére, hiszen az újra felhasználható a gyártásban.

A műanyag hulladék szelektív gyűjtése

Cégeknél és az otthonokban egyaránt roppant fontos, hogy a műanyag hulladékot szelektíven gyűjtsük, hogy az később újra felhasználható legyen.

Ez azonban olykor problémákat vet fel. A műanyagnak több fajtája létezik, ebből azonban nem mindegyik dolgozható fel újra.

Cégek esetében egyszerűbb a helyzet, hiszen ott főként gyártási és csomagolási hulladékról beszélünk, melyeknek típusai adottak. Így a szelektív gyűjtés és elszállítás a hulladékgazdálkodás részét képezi. Ebben szívesen segítünk.

A Duna Hulladékhasznosító Bt. munkatársai azon dolgoznak, hogy megkönnyítsék az Ön számára a műanyag hulladék gyűjtését, elszállítását, valamint gondoskodnak azok újrahasznosításáról. Tegyük meg a környezetünkért, tegyük meg magunkért!