A műanyaggyártás folyamatos növekedése a műanyag hulladék mennyiségének növekedéséhez vezet, mely valós problémát jelent jövőnkre nézve. Ma már nem azon kell gondolkodnunk, hogy milyen környezetet hagyunk hátra gyermekeinknek és unokáinknak, hanem azon, hogy mi hogyan éljük túl egy-két évtized múlva a műanyag okozta természeti károkat. Tudta, hogy jelenleg hússzor annyi műanyagot gyártanak a világon, mint fél évszázaddal ezelőtt? Mi az oka annak, hogy ilyen hihetetlen tempóban növekszik a kereslet erre a szintetikus alapanyagra, mely lassan elpusztítja az élővilágot? A válasz egyszerű. A műanyag olcsó, könnyű, jól kezelhető, arra pedig csak az elmúlt rövid időszakban döbbentünk rá, hogy a műanyag hulladék mekkora problémát jelent.

Műanyag hulladék újrahasznosítása

A műanyag hulladék újrahasznosítása az egyetlen megoldás a jelenleg fennálló lehetetlen helyzetre, melyért minden egyes embernek felelősséget kell vállalnia. A műanyag hulladék újrahasznosítása a szelektív gyűjtéssel kezdődik. Nyilvánvalóan csak az kerülhet újrafeldolgozásra, ami különválasztódik a háztartási hulladéktól. Ehhez viszont két dolog szükséges. Megfelelő hozzáállás, hogy tudjuk, hogy nem mindegy, hova kerül a hulladék, valamint némi ismeret arról, hogy mely műanyagtípus alkalmas az újrafeldolgozásra. A megfelelő ismeret nem igényel különösebb előtanulmányokat, hiszen minden egyes műanyag terméken fel van tüntetve egy szám formájában. Mindössze azt kell tudnunk, hogy melyik számozás mit jelent. A műanyag termékek 1–7-ig kerülnek besorolásra, melyek közül 1, 2, 4, 5 számmal ellátottak újrahasznosíthatók, tehát a szelektív gyűjtőben a helyük.

A megfelelő hozzáállás már más kérdés. Sokan úgy gondolják, hogy nem sokat lendít a dolgon, hogy egyel több vagy kevesebb ember gyűjti szelektíven a hulladékot. Ez azonban egy tévhit, hiszen egyetlen ember is óriási mennyiségű műanyagtól szabadul meg élete során. Cégek esetében más a helyzet, hiszen ott teljes hulladékgazdálkodási tervre van szükség, és törvényi előírásoknak kell megfelelni.

Amennyiben induló cégről van szó, és nincs még tapasztalata hulladékgazdálkodással kapcsolatban, a Duna Hulladékhasznosító Bt. örömmel áll rendelkezésére. A tervezésben és a kivitelezésben egyaránt segítünk.