Ma már nem azon kell gondolkodnunk, hogy milyen környezetet hagyunk hátra gyermekeinknek és unokáinknak, hanem azon, hogy mi hogyan éljük túl egy-két évtized múlva a műanyag okozta természeti károkat. Tudta, hogy jelenleg hússzor annyi műanyagot gyártanak a világon, mint fél évszázaddal ezelőtt? Mi az oka annak, hogy ilyen hihetetlen tempóban növekszik a kereslet erre a szintetikus alapanyagra, mely lassan elpusztítja az élővilágot? A válasz egyszerű. A műanyag olcsó, könnyű, jól kezelhető, arra pedig csak az elmúlt rövid időszakban döbbentünk rá, hogy a műanyag hulladék mekkora problémát jelent.

Műanyag hulladék újrahasznosítása

A műanyag hulladék újrahasznosítása az egyetlen megoldás a jelenleg fennálló lehetetlen helyzetre, melyért minden egyes embernek felelősséget kell vállalnia.

A műanyag hulladék újrahasznosítása a szelektív gyűjtéssel kezdődik. Nyilvánvalóan csak az kerülhet újrafeldolgozásra, ami különválasztódik a háztartási hulladéktól. Ehhez viszont két dolog szükséges. Megfelelő hozzáállás, hogy tudjuk, hogy nem mindegy, hova kerül a hulladék, valamint némi ismeret arról, hogy mely műanyagtípus alkalmas az újrafeldolgozásra. A megfelelő ismeret nem igényel különösebb előtanulmányokat, hiszen minden egyes műanyag terméken fel van tüntetve egy szám formájában. Mindössze azt kell tudnunk, hogy melyik számozás mit jelent.

A műanyag hulladékok besorolása, hozzáállás

A műanyag termékek 1–7-ig kerülnek besorolásra, melyek közül 1, 2, 4, 5 számmal ellátottak újrahasznosíthatók, tehát a szelektív gyűjtőben a helyük. A megfelelő hozzáállás már más kérdés. Sokan úgy gondolják, hogy nem sokat lendít a dolgon, hogy eggyel több vagy kevesebb ember gyűjti szelektíven a hulladékot. Ez azonban egy tévhit, hiszen egyetlen ember is óriási mennyiségű műanyagtól szabadul meg élete során. Cégek esetében más a helyzet, hiszen ott teljes hulladékgazdálkodási tervre van szükség, és törvényi előírásoknak kell megfelelni.

Amennyiben induló cégről van szó, és nincs még tapasztalata hulladékgazdálkodással kapcsolatban, a Duna Hulladékhasznosító Bt. örömmel áll rendelkezésére. A tervezésben és a kivitelezésben egyaránt segítünk.