A műanyag hulladék a gyártósorról és a háztartásokból

Magánemberként, vállalatvezetőként és felelős szülőként kerültem szembe a mindannyiunkat érintő feladattal, avagy a műanyag hulladékok szelektív gyűjtésével, tarolásával és elszállíttatásával. Csomagolóanyagokat gyártó vállalkozásunk családi kisvállalkozásból pár év alatt sikeresen nagyüzemmé fejlődött, és ezzel párhuzamosan a gyártási műanyaghulladékaink mennyisége is jelentősen megnőtt. Rengeteg ötlet született a probléma megoldására, de mind valahogy döcögött, vagy meg sem valósult.

A rosszul berögzült környezettudatosság hibái, avagy mi is számít műanyag hulladéknak?

Felismertem a problémát, de mégis nap, mint nap tapasztalom, hogy valahogy még mindig nehezen váltunk át környezettudatosabb életmódra. Számtalan kis hétköznapi dolog mutatja, hogy vagy nem jól adták át anno a szelektív gyűjtés fogalmát, vagy mi magunk nem rögzítettük megfelelően a hallottakat. Elég csak egy reggelizést végignézni családonként. Az már mindenkinek nyilvánvaló, hogy az üres PET palackok a sárga tetejű gyűjtőkonténerekbe valók, hiszen ez a műanyag hulladékok gyűjtője. Ide való ugyanis az összes háztartási szemétből kikerülő műanyag hulladékként jelentkező csomagolási termék is. És azért példálózok itt konyhanyelvre egyszerűsítve a dolgot, mert ha ilyen kicsi mennyiségben hibázunk nap, mint nap több milliónyian a földünkön, akkor mekkora károkat okoz egy nagyüzemi gyártósorról lehulló és nem megfelelően kezelt műanyag hulladék tárolása illetve elszállíttatása.

A cégajánló, hulladékszállítás profikkal

Ekkor egy kedves ismerősöm vetette fel, hogy nézzem meg a Duna Hulladékhasznosító Bt. szolgáltatásait. Ismerősöm évek óta áll partneri kapcsolatban velük, és már egy percig sem kell foglalkoznia a műanyag hulladékokkal, vagy azok elszállíttatásával. Addigra már nálunk égetően sürgőssé vált a helyzet megoldását célzó partnercég felkutatása. Biztosan tapasztaltak már önök is olyat, hogy amikor nagyon nyomasztja egy megoldandó feladat, akkor annyira a figyelme fókuszába helyezi a problémát, hogy már mindenhol a hibát látja.

Hova dobjam? Inkább bízza hozzáértőkre!

Akkor én már ott tartottam, hogy az otthon hazaérkező tinilányomat is keresztbe le tudtam volna nyelni, aki a műanyag hulladéknak számító pet palackot, tinikre jellemző hanyagsággal a kommunális szemétbe hajította. Akkor ugrott be a cégajánló, és nem is vártam tovább, még akkor megkerestem az ajánlott céget. Ők pillanatok alatt nemcsak megoldották a kérdést, de forradalmasították a szelektív gyűjtés fogalmát bennünk, ami nemcsak a cégem képviseletében kiemelkedő, de magánemberként is profitáltam a tőlük látottakból, hallottakból. Jószívvel tudom ajánlani őket.